Tricyrtis (Paddenlelie)
Tricyrtis (Paddenlelie)
Tricyrtis (Paddenlelie)
Tricyrtis (Paddenlelie)
Tricyrtis (Paddenlelie)
Tricyrtis (Paddenlelie)
Plantencatalogus

Tricyrtis (Paddenlelie)

Armelui's orchidee, Paddenlelie, Krötenlilie , liliaceae

Bijzondere en mooie schaduwplanten uit het Verre Oosten. Ze bloeien later in het jaar met typisch gevormde en veelal met spikkels getekende bloemen. De variatie is enorm, en mocht het verzamelen in je genen zitten, dan heb je hier een geslacht dat zich daar uitstekend voor leent.
 

Algemeen

Bijzondere en mooie schaduwplanten uit het Verre Oosten. Ze bloeien later in het jaar met typisch gevormde en veelal met spikkels getekende bloemen. De variatie is enorm, en mocht het verzamelen in je genen zitten, dan heb je hier een geslacht dat zich daar uitstekend voor leent. Veel soortjes behoren wat mij betreft niet onder de categorie "goede border plant", de uiterlijke verschillen zijn vaak beperkt en ze weten zich door de beperkte groei moeilijk staande te houden tussen andere tuinplanten. Wel komen er steeds meer cultivars die een plaats verdienen in onze tuin. Al was het alleen al omdat deze planten in de periode september-oktober nog kleur geven in de perken. Het geslacht kenmerkt zich door een (beperkt) kruipende wortelstok, met rechte stengels, eivormige tot langwerpige bladeren en op orchidee lijkende bloemen. De bloemkleur zit veelal in de range van wit, roze tot purper en blauw, en geel! Geïnteresseerd? kijk ook eens opwww.farmyardnurseries.co.uk

Verzorging

Ze groeien gemakkelijk op een humeuze grond in de halfschaduw of schaduw. Verbeter een kale zandgrond met wat compost. Na een aantal jaren kunt u de planten opnemen en gemakkelijk scheuren. Met name de langzaam groeiende soorten zijn in de winter nogal eens gevoelig voor nattigheid in combinatie met vorst. Enige beschutting kan dan geen kwaad.

Over het algemeen zijn de echte bordertricyrtissen vrij probleemloos. Slakken stellen de sappige scheuten en bladeren in het voorjaar soms wel op prijs. Dat de paddenlelie tot de lelie-achtige behoort, is het vel oranje leliehaantje (kevertje) ook al ter oren gekomen. Natte en koude weersomstandigheden in de nazomer - zoals in 2007 - laten de planten wel snel afsterven.

Gebruik in de border

Zoals hierboven al gezegd een plant voor de wat minder zonige plaatsen. Zon in voor- en najaar vormt geen probleem. Het sappige blad kan een brandende zon in de zomermaanden slecht verdragen.

Sortiment

Een goede starter blijft T. formosana Purple Beauty met glanzend donkergroen blad en diep purperen bloemen. Het verschil met T. formosana Dark Form is wat mij betreft nihil. De bloemen van formosana stolonifera bevatten wat meer wit, en de zijtakken zijn wat nadrukkelijker aanwezig. Dit accentueert de meer vertikale groeiwijze. 
T. Tojen komt weer uit een ander deel van het paradijs: wit met roze bloemen. T. lasiocarpa heeft grof donker blad, wordt weer wat hoger dan de voorgaande soorten maar de bloemen gaan meer richting het blauw. White Towers is, zoals de naam al doet vermoeden wit van kleur.

Wat goed is om te realiseren is is dat T. formosana en T. lasiocarpa soortaanduidingen zijn, zolang er geen cultivar genoemd wordt kunnen (en zullen) er verschillen tussen de partijen zijn. Het wordt de hoogste tijd dat de Tricyrtologen binnen Europa de koppen eens bij elkaar steken om de naamgeving op orde te brengen.

In de afgelopen paar jaar komen verschillende nieuwe variëteiten op de markt die via weefselkweek vermeerderd zijn. Tot dusver ben ik nog niet onder de indruk van de tuinkwaliteiten van de Raspberry Mouse en zijn broertjes

Bekijk het sortiment