Phlox
Een zeer gevarieerd plantengeslacht uit Amerika met een uitgebreide keuze aan border- en rotsplanten. Ik heb alleen de hogere soorten die in een rijke schakering van kleuren en dus ook effecten beschikbaar is. Tijdens de bloei geven de planten een opvallend kleurrijk vlak in de border, daarom worden het ook wel als structuurplant gebruikt.Algemeen
Een zeer gevarieerd plantengeslacht uit Amerika met een uitgebreide keuze aan border- en rotsplanten. Ik heb voornamelijk de hogere soorten die in een rijke schakering van kleuren en dus ook effecten beschikbaar zijn. Het gaat hierbij dan voornamelijk om cultivars die behoren tot de hoger groeiende phlox paniculata.
Bloemen van paniculata-hybriden bestaan uit schermvormige trossen. Variëteiten behorend tot phlox amplifolia worden (nog) maar beperkt aangeboden. De bladeren zijn breder dan die van de paniculata en voelen glad aan. Dit type is vrijwel ongevoelig voor meeldauw.
Verzorging
Phloxen zijn gemakkelijke planten en kunnen velen jaren rijk bloeien. De hoge bordersoorten doen het in elke niet te droge en voedzame tuingrond goed. Verrijk lichte zandgrond of zware leem in het voorjaar met goede compost en mest. U kunt de bloei van de planten verlengen door vóór de bloei in juni de helft van de stengels tien centimeter terug te knippen. Deze stengels bloeien dan als de andere uitgebloeid zijn. Sommige soorten zijn meeldauwgevoeliger.
Meeldauw in phloxen
Bij sommige tuinliefhebbers wordt het phloxenplezier jaarlijks verpest door meeldauw op de planten. Wat is daarvan de oorzaak? En wat kan er aangedaan worden?
De witte "poedervlekken" wordt veroorzaakt door de schimmel "echte meeldauw". Er bestaat ook nog "valse meeldauw", maar daar is bij phloxen meestal geen sprake van. De schimmelziekte is te herkennen aan wit grijs schimmelpluis (poederige vlekken) op bladeren, stelen en bloemen. Meeldauw aantasting komt bij meerdere tuinplanten voor, denk maar eens aan monarda's en jacobsladder.
Of een phlox last van meeldauw krijgt hangt af van de groei omstandigheden én van de vatbaarheid voor meeldauw van het betreffende soort.
Allereerst is het van belang te zorgen dat de phloxen op de juiste plek staan onder de goede groei omstandigheden. Belangrijk is: zonnige of halfschaduw plek, voedzame grond en vocht. Deze omstandigheden zorgen er voor dat de plant gezond kan groeien en dus minder vatbaar is voor ziekten. Weersomstandigheden zijn ook bepalend voor de verspreiding van de meeldauw. Meeldauw ontwikkelt zich perfect bij warm en vochtig weer. In juli en augustus (september) hebben we veelal warme dagen. De nachten gaan al wat langer worden, mogelijk ook al wat koeler waardoor er dauw op het blad gevormd wordt. Onder deze gunstige omstandigheden kan een phlox binnen een week onder de meeldauw zitten.
Naast groei omstandigheden zitten er grote verschillen in vatbaarheid tussen de soorten. Het sortiment op onze kwekerij bestaat voornamelijk uit soorten die (bijna) niet vatbaar zijn. Vaak oudere soorten blijken zeer vatbaar te zijn.
Wat te doen als een phlox helemaal onder de meeldauw zit? Hebben we te maken met een oude plant die al jaren op dezelfde plek staat? Mogelijk is het een vatbaar soort en is de grond helemaal uitgeput. Bestrijding met bijvoorbeeld spuitzwavel heeft weinig effect meer. Knip de plant helemaal tot de grond af, en ruim alle resten op. Haal de plant in september uit de grond, deel deze, en zet deze terug op een goede (voedzame) grond. Mocht de meeldauw in de jaren er na ondanks uitstekende verzorging toch weer terugkomen, dan hebben we te maken met een vatbaar soort. Dan zit er uiteindelijk niets ander op dan een keertje bij ons op de kwekerij langs te komen voor een minder vatbaar soort.
Gebruik in de border
Phloxen kunnen in tuinborders grote vlakken vullen. Maar ze kunnen ook gebruikt worden om accenten tussen andere planten, siergrassen of heesters aan te brengen. Tijdens de bloei geven de planten een opvallend kleurrijk vlak in de border, daarom worden het ook wel als structuurplant gebruikt. Enkele soorten geven nog een aardige nabloei zoals de witte Casablanca. Daarnaast komen er ook steeds korter blijvende soorten op de markt, die bruikbaar zijn in potten. Niet elke bloeiende 'korte phlox' hoeft genetisch kort te zijn (en zal dat het volgende jaar ook zeker niet zijn). Er worden helaas nog chemische middelen gebruikt om de planten te remmen in de lengtegroei. De nieuwe lagere soorten van onze kwekerij kunnen ook prima vooraan in een border geplaatst worden. Deze lage soort uit de "Sweet Summer serie" kenmerken zich door mooi blad, nauwelijks vatbaar voor meeldauw en een goede nabloei.
Sortiment
Ondanks het al uitgebreide sortiment blijven er nog steeds nieuwe bijkomen. Een trend van verschillende veredelaars is om te komen tot lagere phloxen. Tuincentra verkopen de laagblijvende phloxen vaak bloeiend als pot- of kuipplant. Helaas blijkt een aantal van deze laagblijvende soorten extra meeldauwgevoelig (en/of zijn chemisch geremd). In 2008 heb ik een aantal nieuwigheden geprobeerd. Een aantal lager blijvende soorten heeft inmiddels een vaste plaats in mijn sortiment gekregen (Sweet Summer serie). Allereerst is dat de rozewit gestreepte Peppermint Twist. Dit nieuwe soort groeit goed, de bloemkleuren zijn helder en het is een bijzondere verschijning. Niet echt een soort dat zich gemakkelijk laat combineren. Daarnaast heeft Swirly Burly ook een vaste plek verdiend met zijn wolkerige purperwitte bloemen met een donker oog. De bloemetjes zijn niet al te grof, de plant blijft door bloeien.
In de komende jaren zullen ook phloxen afkomstig uit Rusland langzaam onze tuinen gaan bevolken. Al sinds het begin van de vorige eeuw hebben liefhebbers daar prachtige soorten ontwikkeld. Langzamerhand komen deze via steeds meer richting de westeuropese kwekerijen.
Ten slotte kan ik de liefhebber van phloxen een recent boek aanbevelen:Phlox - Phloxe für den Garten (Birgitte Husted Bendtsen, ISBN 9788798973225). Dit boek is vanuit het Deens naar het Duits vertaald.
Bekijk het sortiment