Naamgeving Kniphofia
Naamgeving Kniphofia
Naamgeving Kniphofia
Naamgeving Kniphofia
Naamgeving Kniphofia
Naamgeving Kniphofia
Plantencatalogus

Naamgeving Kniphofia

Zodra je gaat verzamelen constateer je dat er onder één en de zelfde naam meerdere typen aangeboden worden. Qua naamgeving is het bij de pijlen - en die zijn daar heus niet uniek in - helaas niet altijd op orde. Er ontbreekt een uitgebreid naslagwerk. De driejarige opplanting ( trial ) bij de RHS in Wisley schept gelukkig al wat duidelijkheid. Voorbeelden: Kniphofia Samuels Sensation , in 2005 was ik verheugd deze van een Belgische collega te kunnen kopen. Een schitterende cream-donkeroranje bloem. Helaas kwam deze kleur niet overeen met de beschrijvingen. Inmiddels is de echte Samuel op onze kwekerij gearriveerd.

Lastiger ligt het bij kniphofia Royal Standaard. Ondanks dat de naam een standaard suggereert komt de in Nederland verhandelde koninklijke standaard niet overeen met de Engelse. In beide gevallen rood wit, maar wel heel duidelijk een andere verschijning. De Nederlandse is veel grover. Bij kniphofia galpinii ligt dat weer anders. De in Nederland geteelde kniphofia galpinii (laatbloeiend, lichtgevend oranje, laagblijvend en smal grasachtig blad) is de kniphofia triangularis ssp triangularis . De juiste kniphofia galpinii is weliswaar ook oranje, maar dan grover. Hierbij is duidelijk sprake van een andere plant.

De kleur van de pijlen wordt enigszins door de weersomstandigheden beïnvloed. Het ene jaar is mijn kniphofia Percy's Pride groenig-wit, en in het andere jaar is het meer gelig-wit. Zon heeft een positief effect op de intensiviteit van kleuren. In het najaar als het koeler wordt kunnen de kleuren ook weer intenser worden, maar worden de bloemen sneller lelijk door het vochtige weer.