Astrantia
Astrantia
Astrantia
Astrantia
Astrantia
Astrantia
Plantencatalogus

Astrantia

Algemeen

Een moderne en veelvoorkomende en dankbare tuinplant. Ideaal voor plaatsen met een beetje schaduw en in 'natuurlijke' beplantingen. Bloeiend in de kleuren groenig-wit, roze, rozerood en donkerrood. Een prachtige plant om mee te combineren in een tuin. Ook perfect als snijbloem.

Verzorging

Groeit het beste in niet te droge voedzame grond. Houdt van een zonnige plaats, maar weet ook enige schaduw te waarderen. Écht een plant die zicht thuis voelt op voedzame en vochthoudende grond zoals klei of leem.

Soms wordt het blad in de loop van de zomer lelijk met geel/bruine vlekken. Dit is bijvoorbeeld het geval in een droge periode op een lichtere (zand)grond. Knip het blad gerust af begin juli, hierna komt de plant dan terug met fris groen blad. Ook wil deze handeling nog wel eens de herbloei stimuleren.

Gebruik in de border

Een plant die in veel tuinen past. Sterk punt is het natuurlijke uiterlijk, en de bloeiperiode van minimaal twee maanden. De plant komt het beste tot zijn recht in groepen, midden of halverwege de border.

Sortiment

Er blijven steeds nieuwe soorten bijkomen. Hierbij is de trend: grotere bloemen en doorbloeiendheid. Bij de rode soorten zou elk nieuw soort nóg donkerder zijn. Deze beloften worden in de praktijk maar door enkele nieuwelingen nagekomen.

Goede witbloeiende soorten met grote bloemen is bijvoorbeel Astrantia 'Snowstar'. Een interessante rozegroene is Buckland. Dit soort bestaat al langer. Astrantia Roma heeft oudroze bloemen en bloeit lang en rijk. Een goed alternatief is 'Pink Pride' met kleinere bloemen, blijft iets lager maar bloeit ook onvoorstelbaar lang. 'April Love"is een wit-roze soort dat ook al vroeg haar bloemen laat zien.
We hebben ook het soort Venice geprobeerd met bijzondere bloemkleur. Maar dit soort groeide niet zo gemakkelijk.  In het donkerrode segment hebben we verschillende soorten gehad zoals: Ruby Star, Hadspen Blood en Dark Shiny Eyes. We zijn ondertussen enthousiast geworden van 'Burgundu Manor'. Dit soort is wat grover dan de voorgaande donkerrode, maar begint al vroeg te bloeien en gaat hier ook lang mee door.

Nadat we ons sortiment volop uitgebreid hadden ligt onze focus nu vooral bij het aanbieden van de beste soort per bloemkleur.

Bekijk het sortiment