Astrantia
Astrantia
Astrantia
Astrantia
Astrantia
Astrantia
Toepassing in de tuin

Astrantia

Een moderne en veelvoorkomende en dankbare tuinplant. Ideaal voor plaatsen met een beetje schaduw en in 'natuurlijke' beplantingen. Bloeiend in de kleuren groenig-wit, roze, rozerood en donkerrood.
 

Algemeen

Een moderne en veelvoorkomende en dankbare tuinplant. Ideaal voor plaatsen met een beetje schaduw en in 'natuurlijke' beplantingen. Bloeiend in de kleuren groenig-wit, roze, rozerood en donkerrood.

Verzorging

Groeit het beste in niet te droge voedzame grond. Houdt van een zonnige plaats, maar weet ook enige schaduw te waarderen. Écht een plant die zicht thuis voelt op klei(ige grond).

Soms wordt het blad in de loop van het voorjaar lelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval in een droge periode op een lichtere (zand)grond. Knip het blad gerust af begin juli, hierna komt de plant dan terug met fris groen blad. Ook wil deze handeling nog wel eens de herbloei stimuleren.

Gebruik in de border

Een plant die in veel tuinen past. Sterk punt is het natuurlijke uiterlijk, en de bloeiperiode van minimaal twee maanden. De plant komt het beste tot zijn recht in groepen, midden of halverwege de border.

Sortiment

Er blijven steeds nieuwe soorten bijkomen. Hierbij is de trend: grotere bloemen en doorbloeiendheid. Bij de rode soorten zou elk nieuw soort nóg donkerder zijn. Deze beloften worden in de praktijk maar door enkele nieuwelingen nagekomen.

Goede witbloeiende soorten met grote bloemen zijn Astrantia 'Princess Sturdza' en Snowstar. Een interessante rozegroene is Buckland. Dit soort bestaat al langer. Astrantia Roma heeft oudroze bloemen en bloeit lang en rijk. Een goed alternatief is 'Pink Pride' met kleinere bloemen, blijft iets lager maar bloeit ook onvoorstelbaar lang. Een interessant recent soort is Venice met een opvallende harde kleur roodroze. In het donkerrode segment zijn goede soorten: Ruby Star, Hadspen Blood en Dark Shiny Eyes. In het vroege voorjaar vertoont het blad van Dark Shiny Eyes mooie donker bruine vlekken, deze verdwijnen later. Dan bestaat er ook nog een bonte vorm Sunningdale Variegated met wit/geelgroen blad en zacht roze bloemen. Het witgroene blad 'vergroent' trouwens in de loop van de zomer. Het recente soort Venice, een selectie van Piet Oudolf, wijkt qua bloemkleur van de bestaande soorten. Zeg maar een krachtigere tint dan de langbloeiende Roma. Ook April Love dat gevonden is op de Kwekerij Liefhebbersplanten is een verrijking van het sortiment door zijn vroege bloei die ook nog lang doorgaat, de plant oogt grover en robuuster. De bloemkleur is met zijn rozegroen niet echt vernieuwend.

Nadat we ons sortiment volop uitgebreid hadden ligt onze focus in de afgelopen jaren vooral bij het aanbieden van de beste soort per bloemkleuren.

Bekijk het sortiment