Monarda (Bergamotplant)
Monarda (Bergamotplant)
Monarda (Bergamotplant)
Monarda (Bergamotplant)
Monarda (Bergamotplant)
Monarda (Bergamotplant)
Plantencatalogus

Monarda (Bergamotplant)

Een al oude borderplant die tegenwoordig in een rijke schakering aan heldere kleuren verkrijgbaar is. De bloemkleur wordt geaccentueerd door de contrasterende, donkere blaadjes in de bloemen. De plant heeft een aangename kruidige geur en is daarom populair bij mensen die van een "geurende tuinen" houden.
 

Algemeen

In vele kleuren rijkbloeiende borderplant met stevige stengels die niet omvallen. Geurend blad en een vrolijke sprieterige bloeiwijze bestaande uit een knopvormig bundeltje kelkjes waaruit van onder naar boven de sierlijke lipbloemen verschijnen. Bij verschillende soorten geven de gekleurde schutbladeren onder de bloeiwijze een extra kleurimpuls.

Verzorging

De planten groeien uitstekend op een vochthoudende zandgrond. Door de plant om de twee tot drie jaar te scheuren blijft de groeikracht behouden. Geef de planten een zonnige plaats. Een goede groeiplaats is ook een goede remedie tegen meeldauw. De meeste soorten zullen vroeg of laat toch aangetast worden

Gebruik in de border

Monarda's fungeren als structuurplanten door hun sterke vorm die ze zelfs in de winter behouden. Door de planten achter lage randplanten te plaatsen, kunt u een eventuele meeldauwaantasting camoufleren.

Monarda bradburiana bloeit met zacht roze bloemen en behoudt na de bloei lange tijd prachtige decoratieve zaaddozen. In de Vlinderhof in het Maximapark (Leidsche Rijn bij Utrecht) combineren de uitgebloeide Monarda's perfect met de omliggende plantensoorten (ontwerp door Piet Oudolf).

Sortiment

Een aantal soorten is niet of vrijwel niet 'witgevoelig'. Dit geldt onder andere voor Jacob Cline, Marshall's Delight (roze) en Othello (paars). Naast de hogere soorten bestaan er ook laagblijvende variëteiten zoalsPetite Delight, een roze soort dat niet hoger dan 25 cm wordt. Recentelijk wordt het aanbod laagblijvers groter met soorten als Pink Lace en Cranberry Lace. Volgens collega kwekers zouden dit aanwinsten voor het sortiement zijn, vandaar dat we die vanaf 2016 ook in het sortiment opnemen.

Bekijk het sortiment