Helenium (Zonnekruid)
Helenium (Zonnekruid)
Helenium (Zonnekruid)
Helenium (Zonnekruid)
Helenium (Zonnekruid)
Helenium (Zonnekruid)
Plantencatalogus

Helenium (Zonnekruid)

Net als de vuurpijl ook een plant die in de jaren zestig al in de siertuin stond. Sinds die tijd is er echter veel veranderd in de variëteiten, er is meer keuze in kleur combinaties en de stevigheid van de planten is toegenomen. Het is een borderplant voor een zonnige standplaats, winterhard en sterk, met warme kleuren voor de nazomer. Het kleurpalet gaat van (licht)geel, koperoranje naar roodbruin. De hoogte varieert van 70 tot 150 cm.
 

Algemeen

Borderplanten voor zonnige standplaatsen, winterhard en sterk met warme kleuren in de nazomer. Echte opvallende planten voor een zonnige tuin. Ten onrechte wordt Helenium geassocieerd met ouderwets, steeds meer hedendaagse ontwerpers geven de planten een prominente plek in de tuin.

Planten in hoogte variërend van knie tot kruin, in tinten van geel, naar bijna oranje naar (koper)bruin. Het nieuwere sortiment onderscheidt zich door meerkleurige bloemen (vlekjes, streepjes en ringen), grotere bloemen, compactere groei en langer bloeiend.

Verzorging

Geef de planten een zonnige standplaats in een voedzame en vochthoudende grond. Zorg dat de grond in de winter wel doorlatend is. Een ideale plant voor vruchtbare en doorlatende gronden, minder geschikt voor de zware leem of klei die in de winter nat blijft

Gebruik in de border

De planten laten zich door hun kleur goed combineren in verschillende typen borders. Door hun stevigheid kunnen ze allereerst als steunplant fungeren voor minder stabiele soorten. Ze trekken volop vlinders en andere insecten aan. In 'moderne' tuinen met veel siergrassen laat de helenium zich ook goed combineren. Rijkbloeiend in de (na)zomer, de nieuwere soorten blijven goed rechtop staan. Bij de toenemende aandacht voor onderhoudsarme 'prairiebeplanting' krijgt de helenium ook weer meer aandacht. De plant laat zich ook prima combineren met siergrassen.

Meer informatie

Interessante sites met veel foto's en beschrijvingen van veel soorten zijn www.helenium.net. De nationale collectie is in handen van mijn sympathieke collega kweker Henk Jacobs uit het noord Groningse Vriescheloo.

Sortiment

De traditionele soorten kenmerken zich door hoge stelen en een rijke bloei gedurende één tot twee maanden. Een nieuwe ontwikkeling zijn de doorbloeiers. Deze soorten bloeien niet in een scherm, maar blijven steeds weer knoppen vormen. Tot deze categorie behoren Sahin's Early Flowerer (oranje - bruin) en de recente aanwinst Eldorado. Dit soort heeft helder gele en forse tot 5 cm grote bloemen. De bloeiperiode is werkelijk onvoorstelbaar, zeker drie maanden! De bloemblaadjes zijn naar achteren teruggeslagen. De plant wordt niet hoger dan een meter.

Extra aandacht verdient de Helenium Rauchtopas. In een Duits onderzoek was dit het enige soort dat drie sterren verdiende, en terecht!. Hele bijzonder kleur en bloemvorm: okergeel bovenop, roodachtig aan de onderkant. Bloemblaadje staan als lepeltjes, af en toe wat draaiend waardoor de roodachtige onderkant opvalt.

In de afgelopen jaren komen er weer nieuwe soorten op de markt. Dit keer niet vanuit Duitsland waar veel bestaande soorten vandaan komen, maar onder andere uit Nederland. Deze kenmerken zich vooral door de hoogte van rond de 80-100 cm. Een aantal van deze soorten met namen als Fuego, Ranchera, Salsa of Siesta blijken bij ons op de kwekerij niet uit te blinken in doorlevendheid.

Waarschijnlijk bieden we vanaf 2017 een aantal eigen klein bloemige selecties aan. Deze groeien tot dusver naar tevredenheid op onze lemige bodem (die 's winters behoorlijk nat kan zijn).

Tot slot moet de helenium Short 'n Sassy genoemd worden. Dit is pas een écht een laagblijvende vernieuwing met zijn hoogte van maar 40 cm. En dan ook nog eens rijkvertakkend en lang doorbloeiend met oranjebruine bloemen. Van een collega hoorde ik over "geruchten"  dat de stengels de grote schermen met bloemen niet altijd helemaal overeind zouden kunnen houden. Mijn indruk over het eerste jaar (2015) is in ieder geval zeer positief: deze helenium kan prima in lage beplantingen worden of in potten op een terras worden toegepast.

Bekijk het sortiment