Strobilanthes
Strobilanthes
Strobilanthes
Strobilanthes
Strobilanthes
Strobilanthes
Plantencatalogus

Strobilanthes

Bossig groeiende planten die helaas weinig gebruikt worden in tuinen. De plant heeft brandnetelachtig blad en blauwe lipvormige bloemen. De Strobilanthes behoort tot de Acanthusfamilie, gezien het uiterlijk zou je dat niet direct verwachten. Een aantal soorten is winterhard en verdient een plaats in onze borders.
 

Algemeen

Bossig groeiende planten die helaas weinig gebruikt worden in tuinen. De plant heeft brandnetelachtig blad en blauwe lipvormige bloemen. De Strobilanthes behoort tot de Acanthusfamilie, gezien het uiterlijk zou je dat niet direct verwachten. Een aantal soorten is winterhard en verdient een plaats in onze borders. Qua naamgeving is het helaas nog een rommeltje. Ga bij aankoop dan ook liever uit van de omschrijving die door de kweker gegeven wordt dan van de naam.

Verzorging

Geef de plant een zonnige plaats, ook in de halfschaduw gedijen ze goed. Volgens een collega moet de planten niet vlak voor de winter geplant worden. Mijn ervaring is dat ze een hekel hebben aan natte voeten in de winter, plant ze in een goed doorlatende grond.

Gebruik in de border

Gezien de groeihoogte een plaats halverwege de border, de plant heeft een 'natuurlijk' uiterlijk.

Sortiment

Nu wordt het lastig gezien de naamgevingsonduidelijkheid, een poging:

S. atropurpureus heeft blauwpaarse bloemen. Op de kwekerij hebben we twee vormen. Eentje groeit vrij hoog op, tot wel 150 cm. De andere S. atropurpureus wordt niet veel hoger dan een meter, en is vormt een mooie ronde pol. (Volgens de RHS enceclopedia of perennials heet deze plant S. attenuata.)

Dan hebben we nog S. atropurpureus Pictons Form waarvan de paarsblauwe bloemen voor een deel wittig zijn. Een soort met gladdere (mindere behaarde) bladeren is de S. rankenuensis BSWJ 1771, de bloemen zijn meer purper dan blauw, en de plant blijft opener, de bloei is ook wat later (september) Daarnaast is er nog een kleinbloemige lage (kruipende) vorm S. nutans, deze is matig winterhard.

Bekijk het sortiment