Acanthus, Acanthácae
Acanthus, Acanthácae
Acanthus, Acanthácae
Acanthus, Acanthácae
Acanthus, Acanthácae
Acanthus, Acanthácae
Plantencatalogus

Acanthus, Acanthácae

Een prachtige statige plant die bekend is van mythologische afbeeldingen. Hij komt goed tot zijn recht op een solitaire standplaats. Hij heeft fraai gevormde grote bladeren met daartussen een stekelige bloeiwijze. Geef 'm een zonnige plek, niet te natte kalkrijke plaats en bedek 'm bij strenge vorst. Ook met een beetje schaduw weet de acanthus nog aardig te groeien
 

Algemeen

Een plant die al rond de jaartelling bekend was. De diep ingesneden contouren zijn terug te vinden op Corinthische zuilen.

Verzorging

Geef de plant een zonnige plaats, bij voorkeur op een licht kalkhoudende grond. Gun de plant de tijd om tot volle wasdom te komen. Bescherm jonge planten rondom de voet in de eerste winter bij (matige) vorst. De planten geven de voorkeur aan een doorlatende grond. Rijke bemesting komt de bloei niet ten goede en kan zelfs de vatbaarheid voor meeldauw vergroten.

Gebruik in de border

Na enkele jaren wordt het een machtige solitaire plant met prachtig blad. De nieuwere soorten zoasl wij in het sortiment hebben bloeien veelal ook al op jongere leeftijd.

Sortiment

Aan te bevelen nieuwe soorten zijn: Acanthus White Lips en Mornings Candle . De plant lijkt veel op de Acanthus hungaricus. Een aparte vermelding verdient de Acanthus Rue Ledan . Deze plant heeft bijzonder decoratief breed donkergroen glanzend blad en witte bloemen. Naast deze acanthussen zijn er nog andere soortjes. Laagblijvende soorten zijn Acanthus hungaricus Alex en Acanthus syriacus . Enkele Afrikaanse soorten hebben een heel afwijkende groeiwijze (struikachtig) en bloeien rood of blauw/paars. Dit zijn echte soorten voor de liefhebber. Niet alleen vanwege de onvoorstelbaar scherpe stekels, de bijzondere tekening op het blad of de afwijkende bloemkleur, maar ze verdragen vrijwel geen vorst. We hebben af en toe wat exemplaren in het sortiment (A. sennii of A. eminens)

Bekijk het sortiment