Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)
Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)
Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)
Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)
Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)
Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)
Plantencatalogus

Eupatorium (Leverkruid, Koninginnekruid)

Robuuste en imposante planten met bloemen in grote schermen. De bloemen zijn zeer in trek bij vlinders en bijen. De meeste soorten bereiken hoogten van meer dan twee meter. Ondanks deze hoogte blijven de stevige stelen goed staan. Het is een stevige plant die tegen een stootje kan. Er zijn ook 'minder hoge' soorten en soorten met kleinere bloemschermen.
 

Algemeen

Veelal robuuste en imposante planten met bloemen in grote schermen. De bloemen zijn in trek bij vlinders en bijen. De meeste soorten bereiken hoogten van meer dan twee meter. Ondanks deze hoogte blijven de stevige stelen goed staan. Deze stevige plant kan tegen een stootje Er zijn ook 'minder hoge' soorten en soorten met kleinere bloemschermen en zelfs met decoratief donkerbruin blad.

Verzorging

De planten geven de voorkeur aan een vochtige, humus- en voedingsrijke bodem. Geef ze een plaats in de volle zon of halfschaduw. De plant maakt ieder jaar ondergronds uitlopers (geen woekeraar). Scheur de planten iedere 3 tot 4 jaar, anders gaan de buitenste stelen veel te veel ombuigen.

Gebruik in de border

Zeker de hoge soorten passen goed in grotere tuinen, uiteraard achterin de border, geplant in groepen versterken ze een border.

Sortiment

De hoge robuuste soorten; Eupatorium Riesenschirm heeft grote oudroze schermen en bereikt een hoogte van circa de twee meter. Aan dit soort geef ik de voorkeur boven Eupatorium atropurpurea. Een kop lager is de bekendere Purple Bush. Ankum’s August zou een beter alternatief zijn met gezonder uitziend blad en wat dieper gekleurde bloemschermen. De trager groeiende en zelden aangeboden Eupatorium Augustrubin blijft ongeveer anderhalve meter en heeft diep donkerrode bloemschermen en stelen. Een Koninginnekruid van de buitencategorie is de Eupatorium fistulosum. Deze plant bereikt een hoogte van circa drie meter met grijzigroze bloemschermen.

E. cannabinum Flore Pleno heeft kleine trossen oudroze van kleur en wordt niet hoger dan 150 cm. E.rugosum Chocolate wordt voornamelijk gebruikt vanwege het bruine blad en is prima bruikbaar in combinatie met bloeiende planten. De witte trosjes bloemen stellen weinig voor.

Bekijk het sortiment