Beschikbaarheid van soorten Kniphofia
Beschikbaarheid van soorten Kniphofia
Beschikbaarheid van soorten Kniphofia
Beschikbaarheid van soorten Kniphofia
Beschikbaarheid van soorten Kniphofia
Beschikbaarheid van soorten Kniphofia
Plantencatalogus

Beschikbaarheid van soorten Kniphofia

Verzamelwoede
Circa 25 jaar geleden ben ik Vuurpijlen gaan verzamelen en mijn verzameling groeide zeker na een vakantie in Engeland in enkele jaren uit tot meer dan 50 soorten. Bij de start van de kwekerij bijna 20 jaar geleden kreeg de verzameling te weinig aandacht en raakte ik deze kwijt.
Tijdens mijn bezoek aan één van de RHS gardens in Engeland heb ik de driejarige kniphofia trials bezocht en verschillende soorten in volle glorie bewonderd.
Zeker als gevolg van de Brexit zullen nieuwe Engelse soorten, zeker als ze op kleine schaal gekweekt worden als gevolg van import regel moeilijk het Kanaal oversteken.

Aanbod in Nederland
Het aanbod in Nederland bestaat voornamelijk uit een vast aantal soorten die al heel lang in cultuur zijn zoals Kniphofia uvaria, Alcazar en Royal Standard (hiervan zien meerdere vormen in omloop).
Zo'n 10 jaar geleden kwamen de eerste Amerikaanse soorten waarvan een aantal redelijk doorbloeiend zijn (Popsicle serie). Over het algemeen blijven ze korten dan de klassieke Nederlandse of Engelse soorten. Daarna volgende nog lagere soorten zoals de Poco serie.
Mijn ervaring met deze nieuwelingen is niet overwegend postitief, op ee enkele uitzondering na.
Inmiddels zijn in Nederland ook enkele nieuwe soorten ontwikkeld. Hiermee heb ik nog onvoldoende ervaring als tuinplant.

Onze eigen Vense soorten vanaf 2022 beperkt beschikbaar
Sinds 2015 ben ik weer gestart met mijn eigen veredelingsprogramma. Hierbij is het doel om te komen om het huidige sortiment te verrijken met goede tuinpijlen. Ons doel is niet zoals de nieuwe commerciële soortjes om ze zo kort mogelijk te krijgen zodat er heel veel in een vrachtauto passen.
Waar selekteren we dan wel op?
  • Goed groeiend en langlevend, ook op onze nattere leem grond
  • Zoveel mogelijk kleurtinten (en niet alleen oranje)
  • Afwijkende bloemvormen
  • Doorbloei of herbloeiend
  • Heel vroeg of juist laterbloeiend
  • Opvallende verschijning
We verwachten in 2022 de eerste zes nieuwigheden op kleine schaal aan te kunnen bieden. Deze zullen we ook in voorbeeldtuinen uitplanten zodat er ruime ervaring mee opgedaan gaat worden.

Toelichting bovenstaande foto: links betreft een rode zaailing die helaas onvoldoende doorlevend bleek te zijn