Ziekten
Ziekten
Ziekten
Ziekten
Ziekten
Ziekten
Plantencatalogus

Ziekten

Helicobasidum purpureum , violette wortelrot ( violet root rot ) kan grote verliezen veroorzaken. Tot dusver zijn alleen chemisch bestrijdingswijzen bekend (dopen van de wortels in combinatie met de grondbehandeling). Tot dusver ben ik deze ziekte in Nederland niet tegen gekomen.

De (zwarte) luis kan tijdelijk de bloemtrossen ontsieren. Tripsen weten de bloemen ook te waarderen. Echte zichtbare schade levert dat niet op, anders is dat bij slakken. Bij vochtig weer wil een slak wel eens 's nachts een klimtochtje omhoog maken. Het gevolg is dan een behoorlijk hap uit de tros of de steel, die dan vervolgens gemakkelijk knikt.

Richting de herfst zijn de bladeren vatbaarder voor oranje-bruine roestachtige vlekken. De planten groeien hier het volgende seizoen weer prima doorheen. Daarnaast maakt nat en koel weer de bloemen in oktober minder elegant. Er ontstaan dan kleine vlekjes op de bloemetjes.

Met de kleinere zoogdieren zoals muizen en ratten blijft het oppassen. Zij vertoeven graag onder een grote pol. Tot dusver heeft dit op mijn kwekerij nog niet tot schade geleid, maar ik vermoed dat de beestjes in de winter zich graag tegoed doen aan de vlezige wortels.