Combinatie's met pijlen
Combinatie's met pijlen
Combinatie's met pijlen
Combinatie's met pijlen
Combinatie's met pijlen
Combinatie's met pijlen
Plantencatalogus

Combinatie's met pijlen

De plaats in de border is sterk afhankelijk van het type tuin en kleurstelling. Kleinere cultivars passen in vrijwel elke border variërend van ' cottage ' tot ultramodern en strak. De grote robuuste soorten passen fraai bij meer exotische beplantingen, denk hierbij aan canna's. De opvallende grote pijlen kunnen ook prima solitair, als een soort herkenningspunt, gebruikt worden.

Soorten met bleekgroene, crème of lemongele bloemen komen goed tot hun recht voor een grijzige achtergrond, zoals artemisia, blauwgrijze grassen etc.

Ik zie de kniphofia graag in een tuin met veel grassen. Het minder aantrekkelijke bald van de vuurpijl valt dan niet op tussen de grassen. De stevige bloemen staan daardoor juist als een kleurrijke verrassing in de groene oase van grassen. Helaas heeft bladkleur en -vorm tot dusver geen belangstelling gehad bij de veredeling.

Tuinontwerper S. Hoekstra:

"Kniphofia is een veel effect makende borderplant om twee redenen. Allereerst is er het grasachtige blad dat altijd contrasteert met alle borderplanten behalve de siergrassen en de Liriopes. Een plaats in de frontlijn van een bloemenborder is voor de lagere soorten ideaal. De hogere soorten zullen hun ideale plaats vinden achter de randplanten, de grasachtige habitus maakt de planten waardevol ook al bloeien ze niet. [...] 
De oranjerode vuurpijlen doen het natuurlijk fantastisch naast geel, oranje of bruinrood bloeiende planten. Maak de Kniphofia groepen niet te groot, acht planten hebben al een voldoende impact."