Salvia
Salvia
Salvia
Salvia
Salvia
Salvia
Plantencatalogus

Salvia

Algemeen
Het is ondoenlijk om eventjes een geslacht dat bestaat uit zo'n 800 soorten en heel divers is te beschrijven. Daarbij is het verspreidigsgebied ook heel uitgebreid. De bloemopbouw is overigens heel kenmerkend voor de salvia. Qua qua plantopbouw zijn lijken de verschillen duidelijker. We onderscheiden de volgende groepen voor de Nederlandse tuin:
  • Salvia nemerosa/pratensis (goed winterhard)
  • Salvia greiggi/microphylla (redelijk winterhard)
  • Salvia "groterbloemig" (niet/nauwelijks winterhard)
Salvia nemerosa/pratensis (goed winterhard)
Deze winterharde tuinplanten groeien gemakkelijk en doen het goed op normale of drogere grond. Ze staan graag in de zon, maar ook als er wat schaduw is gedurende de dag zullen ze nog bloeien. De planten hebben een kenmerkende salvia geur en worden graag bezocht door bijen en andere insekten. De plant bloeit met aartjes in tinten wit, roze, purper en purperblauw. Als je na de bloei de bloei aren afknipt dat kan er een nabloei volgen
Na een paar jaar kunt u de pollen eenvoudig delen. De soorten zijn ook prima toe te passen in drogere (gravel) beplantingen.

Salvia greiggi/microphylla (redelijk winterhard)
In tegenstellening tot den nemerosa typen hebben we hier te maken met een heel ander type salvia. Deze groeien eigenlijk als kleine struikje en zijn vrijwel de gehele zomer bezet met kleine bloementjes die ook door insecten rijkbezocht worden. De planten houden van volle zon. Doen het prima in potten maar overleven dan lastig een natte koude winter. In de tuin houden ze van een normale of drogere (doorlatende) bodem. Ik adviseer om de plant zo'n vijf cm dieper in de grond te zetten. Mocht de plant door een vriezende wind gedurende de wintermaanden bovengronds doodvriezen dan is er een grotere kans dat deze vanuit de bodem weer uitloopt. Tussen de soorten zit wel verschil in vorstgevoeligheid. Ik heb goede ervaringen met Nachtvlinder (diep paars), Royal Bumble (diep rood) en Hotlips (wit+rood, en soms rood of wit). Knip de plant na de winter terug tot 10-20 cm boven de grond zodat deze weer mooi van onderen uitloopt.

Salvia "groterbloemig" (niet/nauwelijks winterhard)
Kuipplantenliefhebbers kunnen ongetwijfeld een hele lijst met voorbeelden noemen van prachtig bloeiende soorten. Voor tuinen is het aanbod redelijk overzichtelijk met soorten zoals Amistad (diep purper), Wendy's Wish, Love and Wishes, Ember Wish, Black and Blue. Deze soorten vormen bossige planten variërend in hoogt van 50 - 150 cm en bloeien volop in de (na)zomer. Ik beschouw ze als nauwelijks winterhard.