Prairieplanten
Waarom wij aan deze nieuwe trend aandacht besteden? Heel eenvoudig! Een groot deel van ons sortiment is prima te gebruiken voor dit type beplanting. Daarnaast spreekt de beplantingswijze mij aan door de natuurlijke uitstraling, het beperkte onderhoud en (indien gewenst) de kleurenrijkdom.Inmiddels hebben de meeste tuinbladen er al aandacht aan besteed. Ook op de Floriade in 2012 waren verschillende prairiebeplantingen te zien. Maar wat is het nu eigenlijk?
Prairietuinen
De naam verwijst naar de Amerikaanse prairie waar planten in onderlinge harmonie langdurig samenleven en waardoor vrijwel jaarrond een boeiend landschap ontstaat. Deze landschappen bestaan uit een combinatie van planten en grassen. Geïnspireerd hierdoor zijn verschillende ontwerpers en tuinbeheerders decennia geleden gaan experimenteren in Europa. Pionierswerk is verricht door de Cassian Schmidt, beheerder van de Hermannshof in Weinheim (BRD). Bij de introductie van prairieplanten heeft tuinarchitect Piet Oudolf baanbrekend werk verricht.
De essentie is om een juiste combinatie van planten te selecteren, die vervolgens langdurig bij elkaar blijven staan. Er ontwikkelt zich vervolgens een tapijt aan planten en grassen waardoor onkruid veel minder kans krijgt. Vandaar dat deze tuinen veel onderhoudsvriendelijker zijn dan de traditionele borders. In februari wordt de tuin eenmalig gemaaid. Kenmerkend is dat grassen een belangrijke plek innemen in de beplanting. Bloembollen kunnen zorgen voor vroege bloei. Grassen en plant silhouetten zorgen voor een boeiend winterbeeld. De beplanting wordt in één keer aangelegd en vaak voorzien van een afdeklaag bestaande uit lavakorrels. Deze afdeklaag weert ook onkruid en voorkomt ook sterke uitdroging van de grond.
Deze aanpak leent zich in ieder geval voor grotere tuinen. Ook is het goed mogelijk het concept te vertalen is naar kleinere tuinen. Inmiddels zijn er al de nodige (kleinere) tuinen aangelegd op basis van het “prairietuinen concept”.
Helaas is er geen vastomlijnde definitie van het begrip “prairietuin”. Vandaar dat ik me daar ook niet aan waag. Waar het om gaat is dat er een beplantingsplan uitgewerkt wordt dat bij uw situatie past.
Sortiment prairieplanten en -grassen.
Vervolgens komt de vraag naar voren welke planten en grassen er nu geschikt zijn om te gebruiken. Helaas is deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. In tuinboeken en op internet circuleren er wel lijstjes. Maar afhankelijk van welke "prairieloog" u raadpleegt zijn er verschillende definities van prairiebeplanting en dus ook verschillende plantenlijstjes te bedenken. Vandaar dat ik geen lijstje zal maken. Wat ik wel kan aangeven is dat het overgrote deel van ons sortiment toepasbaar is in een prairiebeplanting of een combinatiebeplanting.
Wat mij betreft begint het met vraag wat de situatie bij u ter plekke is: lichte/zware grond? Zonnig of schaduw? Welke beplanting spreekt u aan en waarom? Hoe groot wordt de border? Etc.Op grond hiervan kan een combinatie van planten samengesteld worden.
Eisen die we aan de vaste planten en siergrassen stellen zijn:
- Betrouwbare soorten (dus stevig en gezond)
- Niet woekerend
- Lang bloeiend
- Kan tegen wat concurrentie
- Vergt weinig onderhoud
- Bij voorkeur ook voor en na de bloei decoratief
- Een zeer illustratief boek is Prairietuinen van de hand van de Belgische tuinjournaliste Laurence Machiels (ISBN 987 90 5856 277 7)
- Bezoek de website van de prairietuinen van Hermannshof in Weinheim www.sichtungsgarten-hermannshof.de
- Bezoek voor meer informatie en foto's de website van Lianne Pot www.prairietuin.nl