Verzorging Kniphofia
Verzorging Kniphofia
Verzorging Kniphofia
Verzorging Kniphofia
Verzorging Kniphofia
Verzorging Kniphofia
Plantencatalogus

Verzorging Kniphofia

Standplaats
De Vuurpijl is een echte zon aanbidder. Houd rekening met:

  • Zet de planten dan ook op een zonnige plek. Als de plant enkele uren schaduw krijgt, bijvoorbeeld 's morgens of tegen de avond dan is dat niet meteen een probleem.
  • Let er wel op dat de pijlen "vrij" staan en in het voorjaar niet door andere planten afgedekt of beconcurreerd worden met bladeren.
  • Als de plant goed geworteld is overleeft de vuurpijl ook drogere perioden. Voor zover mij bekend is hierna nog geen onderzoek gedaan. Ik hoor dan ook graag praktijkervaringen van tuinierders.

Grondsoort
Qua bodem doet de Kniphofia het op verschillende grondsoorten. Inmiddels heb ik wel ervaren dat het soms wel een kwestie van "uitproberen" is.
In het land van herkomst Zuid-Afrika groeien Vuurijlen op zonnige heuvels waarbij ze ook onder drogere omstandigheden het prima doen. Maar je vindt ze ook in vochtige dalen aan de oevers van beekjes. Een Engelse collega Bob Brown kweekte ze op een heuveltje van zware klei. En in de tuin van Martje van den Bosch staan ze ook rijkbloeiend te pronken in de zwaardere klei. Op mijn oude kwekerij aan het Hezeland in Gennep heb ik ze jaren lang op zandigere "klapzand" gekweekt.

En wat is nu mijn advies:
  • Plant de Vuurpijlen in normale tot vochtiger en voedzame grond
  • Zorg dat de planten 's winters niet te nat staan en dat er voldoende afwatering/drainage is.
  • jZorg voor voldoende voeding door in april en begin juli te bemesten met organische meststoffen.n ervaring is ook wel dat het ene soort er beter tegen kan dan het andere.

Verwijder afgestorven blad in voorjaar
Zeker bij soorten waarvan het afgestorven blad na de winter een behoorlijk dik pakket heeft gevormd, kan de combinatie van toenemende warmte en vochtigheid leiden tot onnodige rotting van de plant. Verwijder in het voorjaar het dode blad. Je kunt dit meestal heel eenvoudig los trekken. Zit het toch vast, knip het dan af.


Verwijder uitgebloeide bloemen
Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemstelen. Hiermee voorkom je dat de plant onnodig energie stopt in zaadvorming. Het betekent overigens niet automatisch dat de plant een herbloei geeft. Dit is ook afhankelijk van de mate waarin het betreffende soort her- of doorbloeiend is.


Planten
De vlezige, dikke wortels moeten verticaal in het plantgat worden aangebracht. Ondiep spreiden van de wortels is het begin van wortelrot en mogelijk langzaam afsterven van de plant.
Heb je de plant in een pot gekocht, maak dan de dikke wortels onder in de pot een beetje los en plant de potkluit in de de grond. Zet de plant niet dieper dan in de pot.
Het planten van kniphofia's kan het beste van april tot en met eind augustus. Wordt er later geplant, dan kan de plant niet goed meer doorwortelen voor de winter. Geef de planten dan 's winters wel winterbescherming bij vorst.


Winterhardheid
Rondom de winterhardheid bestaan helaas nog al eens vooroordelen. Ik vind dat Graham Rice het in de ' Encyclopedia of perennnials ' het meest treffend verwoord:
"Hardiness can seem unpredictable but is not simply a matter of winter temperature. Cool wet winters, poor drainage, and alternate freezing and thawing are more damaging than a consistently dryer, colder period."

Mijn ervaringen in de afgelopen 20 jaar? Er zitten verschillen tussen de soorten qua winterhardheid. maar ook de situatie (wel of geen beschutting en drainage) speelt zoals bij veel andere tuinplanten een rol. Gedurende het afgelopen decenium geen problemen bij mij. Alleen de extreme winter van 2008/2009 heeft pollen van verschillende soorten gehalveerd. Een aantal zeer kwetsbare soorten zoals de Kniphofia rooperi heeft het niet overleefd.
Ik hoor en lees nog regelmatig het advies om het blad voor de winter op te binden en rond de voet van de plant blad of stro te strooien. Bij dat laatste kan ik me wel wat voorstellen. Maar of dat opbinden ook werkelijk helpt betwijfel ik. Tot nu toe heb ik nog niemand gesproken die ook een praktijktest heeft uitgevoerd. Van mij krijg je dan ook géén blad-opbindt-advies.