Toepassing in de tuin

Verzorging Kniphofia

Geef de plant een zonnige plaats. De voorkeur gaat uit naar een (zanderige) doorlatende bodem met voldoende organische stof en voeding. Laat de grond 's zomers niet uitdrogen en zorg voor voldoende voeding door in april en begin juli te bemesten met organische meststoffen.

Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemstelen. Laat het blad gedurende winter aan de plant. Dit vormt een natuurlijke winterbescherming. Verwijder begin april het bruine blad uit de pollen.

Zeker bij soorten waar het dode blad een behoorlijk dik pakket heeft gevormd, kan de combinatie van toenemende warmte en vochtigheid leiden tot onnodige rotting van de plant.

De vlezige, dikke wortels moeten verticaal in het plantgat worden aangebracht. Ondiep spreiden van de wortels is het begin van wortelrot en mogelijk langzaam afsterven.

Rondom de winterhardheid bestaan helaas nog al eens vooroordelen. Ik vind dat Graham Rice het in de ' Encyclopedia of perennnials ' het meest treffend verwoord:

"Hardiness can seem unpredictable but is not simply a matter of winter temperature. Cool wet winters, poor drainage, and alternate freezing and thawing are more damaging than a consistently dryer, colder period."

Mijn ervaringen in de afgelopen tien jaar? Gedurende acht jaar geen problemen bij mij. Alleen de extreme winter van 2008/2009 heeft pollen van verschillende soorten gehalveerd. Een aantal zeer kwetsbare soorten zoals de Kniphofia rooperi heeft het niet overleefd.

Het planten van kniphofia's kan het beste van april tot en met eind augustus. Wordt er later geplant, dan kan de plant niet goed meer doorwortelen voor de winter. Geef de planten dan 's winters wel winterbescherming bij vorst.