Anemoon
Anemoon
Anemoon
Anemoon
Anemoon
Anemoon
Plantencatalogus

Anemoon

Algemeen

Een groot geslacht met zowel voorjaars, zomer- als najaarsbloeiers. De voorjaarsbloeiers blijven laag en zijn voornamelijk wit van kleur. Sinds enkele jaren neemt het sortiment zomerbloeiende soorten toe.

De herfstanemonen mogen wat mij betreft in geen enkele border ontbreken. Ze geven deze namelijk vanaf medio augustus tot de vorst invalt kleur, in tinten wit-roze-purper.

De bloemen van de najaarsbloeiende anemonen zijn enkel of half gevuld. Ze planten maken ondergrondse uitlopers en vormen na verloop van tijd grote pollen zonder dat het echte woekeraars zijn.

Verzorging

Alle soorten staan graag in een losse humusrijke grond, niet te droog en bij voorkeur op een lichte standplaats. Hoogstens in de halfschaduw. Sommige herfstanemonen breiden zich nogal gemakkelijk via uitlopers uit.

Gebruik in de border

Met name de herfstanemonen vormen een meerwaarde voor de border gezien de late bloeiperiode. Ze komen het best tot hun recht in groepen of als grote pol.

Sortiment

Een mooie voorjaarsbloeier is Anemone leveillei. Dit goed winterharde soort komt uit China en heeft witte schalen met een lila achterzijde. Heel subtiel zijn de intens blauwe meeldraden, wordt circa 50 cm hoog.

Anemone trifolia groeit als de bosanemoon (met wortelstokken). Het driedelige blad is vrij groot. De bloemen zijn zuiver wit van kleur. Binnen enkele jaren vormt zich een compacte mat in de tuin. Het blad sterft 's zomers af.

Sinds enkele jaren zijn er veelal witbloeiende zomerbloeiers met "Swan" in de naam. Een eerste "Wild Swan" (2011) bleek niet écht betrouwbaar. De verschillende opvolgers blijken zijn betrouwbare opvolgers te zijn. Bloeiend van juni-september, wit met aan achterzijde een violette of roze gloed. Allemaal hebben ze nog "Swan" in de naam zoals "Ruffled Swan", "Elfin Swan" of "Dainty Swan".

De herfstanemonen variëren in hoogte van 50-150 cm. Qua sortiment komen er weinig nieuwe soorten bij. De meesten bestaan al decennia of zijn zelfs al ruim een eeuw oud. Een goede witte is Honorine Jobert, deze wordt ruim een meter hoog. Rosenschale blijft lager, de bloemen zijn enigszins tweekleurig, lichtroze van binnen en purperoze aan de buitenkant en wordt zo'n 80 cm hoog. Crispa is oudroze van kleur, wordt niet hoger dan 80 cm, maar heeft fraai lichtgroen gefranjerd blad. Whirlwind heeft witte halfgevuldebloemen en wordt ruim een meter hoog. Ons sortiment varieert jaarlijks.

Bekijk het sortiment