Anemoon
Anemoon
Anemoon
Anemoon
Anemoon
Anemoon
Toepassing in de tuin

Anemoon

Een groot geslacht met zowel voor- als najaarsbloeiers. De voorjaarsbloeiers blijven laag en zijn voornamelijk wit van kleur. De herfstanemonen mogen wat mij betreft in geen enkele border ontbreken. Ze geven deze namelijk vanaf medio augustus tot de vorst invalt kleur, in tinten wit-roze-purper.
 

Algemeen

Een groot geslacht met zowel voor- als najaarsbloeiers. De voorjaarsbloeiers blijven laag en zijn voornamelijk wit van kleur.

De herfstanemonen mogen wat mij betreft in geen enkele border ontbreken. Ze geven deze namelijk vanaf medio augustus tot de vorst invalt kleur, in tinten wit-roze-purper.

De bloemen van de najaarsbloeiende anemonen zijn enkel of half gevuld. Ze planten maken ondergrondse uitlopers en vormen na verloop van tijd grote pollen zonder dat het echte woekeraars zijn.

Verzorging

Alle soorten staan graag in een losse humusrijke grond, niet te droog en bij voorkeur op een lichte standplaats. Hoogstens in de halfschaduw. Sommige herfstanemonen breiden zich nogal gemakkelijk via uitlopers uit.

Gebruik in de border

Met name de herfstanemonen vormen een meerwaarde voor de border gezien de late bloeiperiode. Ze komen het best tot hun recht in groepen of als grote pol.

Sortiment

Een mooie voorjaarsbloeier is Anemone leveillei. Dit goed winterharde soort komt uit China en heeft witte schalen met een lila achterzijde. Heel subtiel zijn de intens blauwe meeldraden, wordt circa 50 cm hoog.

Anemone trifolia groeit als de bosanemoon (met wortelstokken). Het driedelige blad is vrij groot. De bloemen zijn zuiver wit van kleur. Binnen enkele jaren vormt zich een compacte mat in de tuin. Het blad sterft 's zomers af.

De herfstanemonen variëren in hoogte van 50-150 cm. Qua sortiment komen er weinig nieuwe soorten bij. De meesten bestaan al decennia of zijn zelfs al ruim een eeuw oud. Een goede witte is Honorine Jobert, deze wordt ruim een meter hoog. Rosenschale blijft lager, de bloemen zijn enigszins tweekleurig, lichtroze van binnen en purperoze aan de buitenkant en wordt zo'n 80 cm hoog. Crispa is oudroze van kleur, wordt niet hoger dan 80 cm, maar heeft fraai lichtgroen gefranjerd blad. Whirlwind heeft witte halfgevuldebloemen en wordt ruim een meter hoog. Ons sortiment varieert jaarlijks.

In 2011 werd de zomerbloeiende Anemone Wild Swan geïntroduceerd, wit bloeiend met een lilaachterzijde die vervolgen lang zou doorbloeien. Van de jonge planten die aan de kwekerijen werden geleverd stierven er veel al direct na het oppotten, ook de bloei viel tegen. Blijkbaar was er in de vermeerdering het een en ander verkeerd gegaan.

Inmiddels worden er opvolgers aangeboden zoals Anemone Elfin en Anemone Majestic. We verwachten deze vanaf 2016 aan te kunnen bieden maar zijn nog wel heel nieuwsgierig naar de prestaties van deze nieuwheden. Beiden bloeien ook wit en de bloemblaadjes hebben een lilablauwe achterzijde.

Bekijk het sortiment