Heuchera (Purperklokje)
Heuchera (Purperklokje)
Heuchera (Purperklokje)
Heuchera (Purperklokje)
Heuchera (Purperklokje)
Heuchera (Purperklokje)
Plantencatalogus

Heuchera (Purperklokje)

De heuchera is inmiddels een bekende tuinplant in verschillende met bladeren in verschillende kleuren en maten. Jaarlijks verschijnen er weer nieuwe soorten. De bladkleur range wordt steeds groter. Van lemongroen naar oranjecaramel. Van licht groen tot puur donkerpurper tot bijna zwart.
Gelukkig komt er ook steeds meer aandacht voor de bloeiwijzen. Gelukkig zijn er al verschillende soorten met rijkbloeiend trossen in de tinten wit, creme, rozig tot bijna rood.
Niet alle nieuwe soorten maken helaas hun verwachtingen waar.
De meerwaarde van deze planten ligt 'm vooral in het combineren met andere planten. Hierbij is een groot voordeel dat de planten gedurende het hele jaar hun (gekleurde) bladeren behouden en dan ook meerwaarde hebben.
 

Algemeen

De heuchera is inmiddels een bekende bladplant in verschillende kleuren en maten. Ook al verwijst de Nederlandse naam " Purperklokje"  naar de bloeiwijze, deze was in de afgelopen jaren niet meer van belang. De bladkleur range wordt steeds groter, van lemongroen, naar oranjecaramel, donkerpurper tot bijna zwart. Zoals wel vaker bij populaire planten maken maar weinig nieuwe soorten hun verwachtingen waar.

De meerwaarde van deze bladplant ligt 'm vooral in het combineren met andere planten. Bij milde winters  behouden de meeste heuchera’s hun blad, waardoor ook 's winters nog enige kleur in de border valt te ontdekken. Ik ben wel blij als de planten in het voorjaar weer gaan uitlopen met fris jong blad. Het oude blad heeft de winter wel doorstaan, maar is er uiteraard niet mooier op geworden.

Een vergelijkbare plant is de Tiarella. Een schaduwminnende bladplant uit Noord-Amerika die houdt van niet te droge grond. Hiervan zijn ook veel nieuwigheden op de markt gekomen, niet altijd verbeteringen.

In 1912 heeft de Franse kweker Lemoine al de Heuchera en Tiarella gekruist. Ook hiervan komen té veel nieuwigheden op de markt. De heucherella heeft wat betere bouwbedekkende kwaliteiten en kan wat beter schaduw verdragen dat de heuchera.

Verzorging

Heuchera's houden niet van veel felle zon op het heetst van de dag. Wilt u ze toch op een zonnige plaats, zorg dan dat ze voldoende vocht krijgen. De planten hebben de neiging om omhoog te groeien. Scheur de planten daarom iedere 3 jaar en plant ze dan weer diep terug. Ook kunt u bij een grote pol de helft van de hoge scheuten terug snoeien. Deze lopen dan weer bij  de grond uit. Knip het volgende jaar de andere helft van de hoge scheuten uit. Binnen twee jaar is de plant weer ververst.

Qua ziekten zijn de larven van de taxuskever gek op de purperklokjes. Ze vreten aan de voet van de plant. Als de zon schijnt gaat de plant ineens slap hangen, en met een klein beetje moeite trekt u de plant uit de grond. Zodra dit gebeurt treedt alarmfase 1 in werking. Ga de restanten niet verslepen door de tuin, maar stop ze ter plekke in een emmer of zak. Op deze wijze voorkomt u dat u de larven ongewenst toch verspreidt. Graaf voorzichtig wat grond weg, en controleer of er nog larven in de grond zitten. Stop ze direct in een zak, of verwen ze met een 'stevige baksteenmassage'. Controleer ook de andere heuchera's in de buurt. Heeft u ook nog geraniums staan, check die ook eventjes. En dan zou ik het bijna vergeten, staat er ook nog een oude taxushaag in de buurt? Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen dat de aangetaste restanten direct de groencontainer in moeten, en dus niet op uw eigen composthoop. Zet voorlopig planten op de vrijgekomen plek die niet gevoelig zijn voor de taxuskever. Er zijn helaas geen echte bestrijdingsmogelijkheden. Zorg voor gezonde planten bij aankoop.

Gebruik in de border

Heuchera is een kleurrijke lage bladplant die zich eenvoudig met allerlei planten laat combineren. Past goed in rustige beplantingen, hier komen de verschillende bladtinten goed van pas. In weelderige tuinen zorgen ze voor neutrale overgangen en rustpunten. De plant vormt al snel een mooie pol. Bij niet te koude winters blijft het blad goed, hierdoor is de heuchera ook goed te gebruiken in plantenbakken. Mocht u een mooie groene bladplant zoeken en hosta's niet passend vinden, dan beidt de heuchera ook een aantal betrouwbare soorten.

Sortiment

Het merendeel van het sortiment bestaat uit purper tot bijna zwarte bladkleuren. Zelf hebben we goede ervaringen met 'Obsidian'. en 'Prince'.

Een juweeltje blijft 'Caramel', de kleur behoeft geen nadere toelichting. Zet er drie bij elkaar in een grote pot, en je krijgt een pronkstuk voor op het terras.

Soms verlang je naar een basisvorm, hierbij kom je dan uit bij heuchera villosa. Deze plant heeft smaragdgroene blad, is spits gelobd en ingezaagd. Het blad kan wel 20 cm in doorsnee worden. In de nazomer verschijnen de trossen met groenwitte bloemetjes.

Een interessante ontwikkeling zijn de heuchera's met grotere bladeren zoals de soorten XXL en Magnum. Deze soorten kunnen prima als bladplant gebruikt worden in plaats van bijvoorbeeld hosta's. Het grotere blad zorgt voor een rustiger beeld dan bladplanten met klein blad.

Bekijk het sortiment