Beplantingsadvies
Beplantingsadvies
Beplantingsadvies
Beplantingsadvies
Beplantingsadvies
Beplantingsadvies

Beplantingsadvies

Mooie en aansprekende border

Om een aansprekende tuin of border te krijgen is naast een goede structuur een afgewogen planten combinatie van essentieel belang. Het gaat daarbij niet alleen om een aantal leuke planten neer te zetten, maar vooral de samenhang en samenspel  tussen de planten bepaalt het uiteindelijke resultaat. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te zorgen dat uitsluitend planten gebruikt worden die het onder de omstandigheden (bodemgesteldheid, grondsoort, vochtigheid, standplaats, concurrentie etc) in de border zullen gedijen. Door onze kennis en ervaring kunnen we hierbij uitstekend helpen.

De kwekerij-combineer-aanpak: 

Waarom zou je vanachter een buro een plantcombinatie bedenken als je dat lopend over de kwekerij kunt doen?  Doordat we veel verschillende soorten hebben staan gaan we samen met de klant planten combineren. Zodoende ontstaat langzamerhand de beplanting voor je tuin.  De periode april tot en met september leent zich daar uitstekend voor. Maar hoe ziet zo'n kwekerij-combineer-aanpak er nu uit?

1. Voorbereiding

Je zorgt dat we per e-mail alvast wat foto's krijgen van de tuin en border zodat we ons een beeld kunnen vormen van de situatie. Ook is een schets met afmetingen nodig.

2. Werksessie op de kwekerij (1,5-2 uur)

Ik laat je eerst verschillende tuinbladen en boeken doorbladeren en mij uitleggen welk type tuinbeplanting je wél, en welke je juist niet aanspreekt. Daarnaast wil ik meer informatie over de border zoals ligging, grondsoort etc. Maar ook hoor ik graag wat je wel (of juist niet) wilt doen in de tuin.

Struinend over de kwekerij geef je aan welke planten je wel en welke je niet aanspreken. Met deze soorten gaan we een "klein tuintje" maken zodat je ziet of ze bij elkaar passen. Daar waar nodig wisselen we soorten die bijvoorbeeld beter passen, zorgen voor meer kleur gedurende een langere periode of die beter zullen gedijen in de tuin. Door foto's te nemen van "het tuintje" heb je al min of meer de plattegrond voor je eigen border gereed.

Het eind resultaat is een werklijst van meestal 7-15 soorten die jou aanspreken.

3. Uitwerking "planten-tuintje"

Vanachter mijn buro zal ik vervolgens voor je border de aantallen uitwerken. Per soort vermeld ik de globale standplaats (bijvoorbeeld voor-midden-achteraan, in groepen of solitair). Daarnaast verwerk ik dit tot een prijsopgave. Je ontvangt dus een plantenlijst (en geen tekening).

4. Ophalen planten

Op afspraak zorgen we dat de planten met etiketten gereed staan om af te halen van de kwekerij. Heb je tijdens het uitplanten vragen, bel dan gerust
 

Kwekerij-combineer-aanpak geschikt voor:

In de afgelopen jaren hebben we deze aanpak vooral gedaan voor (jonge) tuinbezitters die van huis uit  tuinieren of tuingenieten hebben meegekregen maar niet de gelegenheid hebben om uitgebreid te gaan studeren op allerlei planten. Wel vinden ze het leuk om af en toe buiten bezig te zijn en vinden het ook niet erg om af en toe een plant te verplanten als deze toch niet direct op de juiste plaats blijkt te staan.

Met deze aanpak maken we dus geen tuinontwerp of een uitgetekend beplantingsplan. Mocht dit beter bij je wensen passen dan kan ik je met plezier tuinontwerper aan bevelen. Wij hebben géén provisie afspraken met ontwerpers  zodat we dit objectief kunnen doen.We verzorgen uiteraard met alle plezier de planten die je vervolgens nodig hebt voor de beplanting. Verwacht je een beplanting zoals die door top ontwerper wordt samengesteld, dan heb ik er geen enkele moeite mee als hen direct vraagt om je te assisteren.

Deze kwekerij-combineer-aanpak is volgens onze ervaring geschikt voor borders van 5-80 m².

Onkosten vergoeding:

Zoals je hierboven wel kunt zien zijn we al gauw drie tot vijf uur bezig met een border. We vragen hiervoor een vergoeding voor. Deze hangt af van de tuinoppervlakte waarvoor ik de de beplantingslijst samenstel. Tot 20m² bedraagt de vergoeding €155,- en vanaf 20m² bedraagt de vergoeding €185,- Mocht je de planten bij ons bestellen dan ontvang je 5% korting op de aankoopprijs van de planten.


De foto's hieronder zijn voorbeelden van plantcombinaties in tuinen en borders uit binnen- en buitenland. Hiervan zijn enkele combinaties door mij samengesteld. Ze geven een mooi beeld van het effect van zorgvuldig gekozen plantcombinaties. De zwart-wit foto illustreert het effect van "elkaar aanvullende bloem- en bladvormen".

Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies Beplantingsadvies