Aconitum (Monnikskap)
Aconitum (Monnikskap)
Aconitum (Monnikskap)
Aconitum (Monnikskap)
Aconitum (Monnikskap)
Aconitum (Monnikskap)
Plantencatalogus

Aconitum (Monnikskap)

Algemeen

Knolvormende vaste planten. Groot aantal soorten en cultivars, te verdelen in zomer- en najaarsbloeiers. De meeste soorten geven blauwe bloemen, daarnaast zijn er ook witte, blauw-witte, zachtgele en een roze variant. Ook zijn er verschillende klimmende variëteiten in omloop.

Verzorging

Monnikskappen zijn goede schaduwplanten voor humeuze, niet te droge grond. Bij voldoende vochtigheid gedijen de planten ook prima in de volle zon. Neem om de paar jaar in het vroege voorjaar de knollen op en plant ze vervolgens weer ruimer uit. Hierdoor blijven de knollen voldoende ruimte houden om te groeien waardoor de bloei rijk blijft.

Als de grond 's winters te nat blijft, zoals op de lemige zandgrond op onze kwekerij, dan kunnen de knollen wegrotten.

De zomerbloeiers trekken zich in augustus al veelal terug in de grond. De plant is bovengronds dan al verdwenen, maar komt in het voorjaar al weer snel boven de grond. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de rose Aconitum Pink Sensation.

De monnikskap is niet aan te bevelen voor het gebruik in gemengde salade. Alle delen van de plant zijn giftig.

Gebruik in de border

Laatbloeiende planten zijn altijd welkom. De Aconitum geeft in de border in de maanden sepember-oktober nog volop kleur. Ze komen het beste tot hun recht in groepen. Zet de plant vanwege de giftigheid niet vooraan in de tuin als hier kleine kinderen komen.

Sortiment

Aconitum carmichaelii Arendsii bloet vanaf september met grote paarsblauwe bloemen in korte aren. De plant kan ruim een meter hoog worden. Een andere laatbloeier is Aconitum fischeri met minder diep ingesneden donker groen blad. De plant maakt tijdens de groei een elegante indruk. Aconitum fischeri heeft in vergelijking met andere soorten korte aren met purperblauwe bloemen.

Aconitum nappellus Schneewitchen is een mooie witte vorm. Heeft lichtgroen diep ingesneden blad, de witte bloemknoppen hebben ook een groenige gloed. Deze plant fleurt met zowel het blad als de bloemen donkere plekken in de tuin op. Wordt ruim een meter hoog.

Een aantal jaren geleden werd de roze Aconitum Pink Sensation geïntroduceerd. Een mooie statige (zacht)roze Monnikskap. Bloeit in juni-juli. Ten opzichte van de andere cultivcars heeft deze variëteit wel wat tijd nodig om zich in de tuin te zetten. Dit soort wordt nog maar zelden aangeboden.

Een tweekleurige variëteit is  Aconitum carmichaelii Cloudy , blauw-wit (wolkerig) van kleur. Vormt korte trossen met grote bloemen, bloeiend in september en oktober. Vormt een stevige plant. Alleen jammer dat bij nat weer de bloemen snel smetten waardoor de sierwaarde achteruitgaat.Een ander recent soort is Stainless Steel , ook een zomerbloeier met een bijzondere blauwgrijze bloemkleur. Net als de andere zomerbloeiers trekt dit soort zich vanaf augustus terug in de grond.

De al wat langer beschikbare blauw-witte Aconitum x cammarum Bicolor vind ik een aanwinst voor de tuin. De bloemen zijn iets kleiner dan die van Cloudy. Maar de Bicolor bloeit vroeger, de kleuren zijn sprekender en de bloeiwijze is vertakt.

De klimmers zoals de Aconitum volubile (blauw) vragen uiteraard steun zoals een open heg of hek om doorheen te klauteren. Aangezien de plant kriskras kan klimmen en dunne stelen heeft, wil je tijdens het schoffelen nog wel eens een steel over het hoofd zien. Oppassen dus.

Bekijk het sortiment