Echinacea (Zonnehoed)
Van oudsher een bekende plant uit de homeopathie, tegenwoordig een trendy plant in steeds nieuwe variëteiten. De plant wordt door tuinontwerpers veel gebruikt in de moderne tuinen. De nieuw veredelde variëteiten hebben vormen en kleuren die er soms onnatuurlijk uitzien, maar het blijft een blikvanger in een border vanwege de robuuste, krachtige uitstraling.Algemeen
Voor de één bekend van de flesjes van Dr. Vogel, voor de andere bekend door de spectaculaire grote margrietbloemen met opvallend hoog hart. Het is een prachtige vaste plant, afkomstig van de Noordamerikaanse prairie. Door de enorme ontwikkeling van kleuren, bloem- en plantvormen valt er steeds meer over de Zonnehoed te vertellen. De oorspronkelijke krachtige uitstraling van de Zonnehoed blijft in een border zeker in de traditionele kleuren purper en wit goed tot uiting komen.
Afgelopen jaar schreef ik nog op mijn site Wat mij betreft is het nu écht tijd geworden om te stoppen met kleuren en vormen. Ik heb liever een grote verbetering van de tuinprestaties. Helaas is er naar mijn oproep niet geluisterd.
Mocht je deze pagina opgezocht hebben in de hoop om te achterhalen waarom de zonnehoed in je tuin gestorven is troost je dan met de gedachte dat de conclusie van een driejarige duits onderzoek was: "Velen een flop, weinige zijn top".
Verzorging
Een plant van de prairie. Dit betekent dus een kalkrijke grond, doorlatend en niet al te veel concurrentie van andere planten. Vanwege de rijke groei en bloei verlangen de planten jaarlijks voeding.
Een vaste plant die graag iedere drie jaar wordt opgenomen: maak een gat van twee spade diep, beetje kalk, mest en compost mengen, plant schoon spoelen, eventueel scheuren en dan planten, ze kunnen er weer een paar jaar tegen aan. Geef de planten een plek in de volle zon.
Als de echinacea niet goed groeit (en bijvoorbeeld na een winter helemaal niet meer terug komt) dan is mogelijk het volgende aan de hand:
- Ze staat op té zware en natte grond, het is géén kleiliefhebber! Nu zijn er mensen die het jaarlijks tevergeefs blijven proberen. In dat geval kun je overwegen of ter plekke zeer goed (en diep) te draineren, plaats ze in kuipen of overweeg toch om te verhuizen naar een huis met een zanderiger grond.
- Het is zo’n prachtig nieuw soort dat eigenlijk waardeloos is voor de tuin (en uitsluitend het eerste jaar grandioos bloeit).
- Niet goed opgelet in april en mei, de slakken zijn je voor geweest het genieten volop van de frisse jonge blaadjes.
Wellicht nog wel goed om aan te geven dat echinacea's als 'vaste plant' beschouwd wordt, maar dat het beter is om ze als 'kortlevende vaste plant' te beschouwen.
Gebruik in de border
De bloemen versterken horizontale lijnen in de border, de grote bloemen vallen sterk op. Ze zijn goed te combineren met planten met aarvormige bloemen zoals Veronica's, en ronde elementen zoals de Phloxen. De planten accentueren het zomerse karakter van een tuin. Ze vormen een herkenbaar element in de moderne prairietuin samen met verschillende grassoorten.
Na de bloei blijven de uitgebloeide stengels lange tijd opvallende silhouetten houden in de tuin. Ben je meer geïnteresseerd in een goede plant voor het volgend jaar (of een beperkte nabloei), knip dan de uitgebloeide bloemen uit de plant zodat deze geen zaad vormt.
De bloemkleur wordt intensiever bij bewolkt en koelere weersomstandigheden. Dit effect zie je vooral bij de gele en oranje soorten.
Kleuren
Het aanbod neemt helaas nog steeds jaarlijks enorm toe. Zodra het bloemblaadje iets anders staan, of de kleur enigszins afwijkt, maken de veredelaars er weer een nieuwe cultivar van en beschermen deze met kwekersrecht. Veel nieuwe soorten hebben zich nog onvoldoende als tuinplant kunnen bewijzen.
We proberen van de kleuren roze, wit, geel, oranje/rood, groen enkele vertegenwoordiger in het sortiment te hebben. Degenen waarmee we goede ervaringen hebben verdient een vaste plek op de kwekerij.
Sortiment
Wij bieden een beperkt aantal soorten aan en proberen dan vanuit elke kleurgroep de betrouwbaarste vertegenwoordiger te hebben. Daarnaast hebben we de enkele zaaisoorten/cultivars in het sortiment. Deze hebben veelal een natuurlijker uiterlijk zoals: E. pallida, E. paradoxa, E. purpurea Magnus Superior en E. tennessseensis.
Bekijk het sortiment