Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Toepassing in de tuin

Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)

Cimicifuga zijn planten met enkel- tot dubbelgeveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloemetjes in korte (Christoffelkruid) of langere aren (Zilverkaars). De soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin. De witte aren die in september verschijnen vormen een mooi contrast met het donkere blad.
 

Algemeen

Zilverkaars is één van die geslachten waarover botanici het maar moeilijk voor langere tijd eens met elkaar zijn. De naamgeving is een aantal jaren geleden gewijzigd naar Actaea, voorlopig noem ik ze nog steeds Cimicifuga.

Het gaat om planten met enkel- tot dubbelgeveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloemetjes in korte (Christoffelkruid) of langere aren (Zilverkaars). Met name de soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin. De witte aren die in september verschijnen vormen een mooi contrast met het donkere blad. Ze vormen een verrassing tussen de eerste herfstkleuren. En dan de heerlijke geur van de bloemen, deze is lastig te omschrijven. Passanten kijken ook snel langs de elegante slanke witte aren, een dergelijke intense geur verwacht je niet direct.

Verzorging

Het zijn langzaam groeiende planten voor een voedselrijke en niet te droge humusrijke grond. Droogte in de zomer is funest voor de soorten met donker blad. Geef de planten jaarlijks wat mest, en gun ze wat tijd om zich tot mooie pollen te ontwikkelen.

Gebruik in de border

Pas na drie jaar bereikt de plant zijn statige uitstraling. Gezien de hoogte zijn het planten die (in groepen) achter in de border passen. Probeer een plek te vinden in de halfschaduw. Geef de planten wel voldoende ruimte zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Sortiment

Veredelaars streven er naar steeds een donkerder selectie op de markt te brengen. Het onderscheid is meestal maar beperkt. Daarnaast richt de selectie zich op laagblijvend soorten en/of rozige aren. Al jaren hebben wij Pink Spike in ons sortiment. Niet zozeer vanwege 'Pink' wat je niet al te letterlijk moet nemen, maar meer vanwege de goede groei en het diep zwartpurperen blad. Gedurende enkele dagen vertonen de aren een rozige gloed. Cimicifuga James Compton is een hogere donkerbladige vorm die bijna twee meter bereikt met zeer lange vertakte bloemaren.

Al vele jaren kweken we ook het soort Chocoholic aan. Het blad is wat minder fijn ingesneden dan dat van Pink Spike. Waarschijnlijk kunnen we vanaf 2016 het een selectie van Piet Oudolf cimicifuga Queen of Sheba aanbieden. Dit soort bloeit met sierlijk hangende trossen.

Bekijk het sortiment