Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)
Plantencatalogus

Cimicifuga (Actaea, Zilverkaars)

Algemeen

Zilverkaars is één van die geslachten waarover botanici het maar moeilijk voor langere tijd eens met elkaar zijn. De naamgeving is een aantal jaren geleden gewijzigd naar Actaea, voorlopig noem ik ze nog steeds Cimicifuga.
Het gaat om planten met enkel- tot dubbelgeveerde bladeren en met kleine witte of gelige bloemetjes in korte (Christoffelkruid) of langere aren (Zilverkaars). Met name de soorten met donkerpurper blad zijn een aanwinst voor de tuin. De witte aren die in september verschijnen vormen een mooi contrast met het donkere blad. Ze vormen een verrassing tussen de eerste herfstkleuren. En dan de heerlijke geur van de bloemen, deze is lastig te omschrijven. Vlinders en bijen weten deze bloemen ook erg te waarderen.

Verzorging

Het zijn langzaam groeiende planten voor een voedselrijke en niet te droge humusrijke grond. Droogte in de zomer is funest voor de soorten met donker blad. Niet dat de planten meteen dood zullen gaan, maar het blad is na een droogte periode niet meer decoratief.  Geef de planten jaarlijks wat mest, en gun ze wat tijd om zich tot mooie pollen te ontwikkelen.

Gebruik in de border

Na zo'n drie jaar bereikt de plant zijn statige uitstraling. Gezien de hoogte zijn het planten die (in groepen) achter in de border passen. Probeer een plek te vinden in de halfschaduw. Geef de planten wel voldoende ruimte zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen.

Sortiment

Veredelaars streven er naar steeds een donkerder selectie op de markt te brengen. Het onderscheid is meestal maar beperkt. Daarnaast richt de selectie zich op laagblijvend soorten en/of rozige aren. Al jaren hebben wij Pink Spike in ons sortiment. Niet zozeer vanwege 'Pink' wat je niet al te letterlijk moet nemen, maar meer vanwege de goede groei en het diep zwartpurperen blad. Gedurende enkele dagen vertonen de aren een rozige gloed.

Al vele jaren kweken we ook het soort Chocoholic aan. Het blad is wat minder fijn ingesneden dan dat van Pink Spike. Op beperkte schaal bieden we ook jaarlijks een selectie van Piet Oudolf cimicifuga Queen of Sheba aanbieden. Dit soort bloeit met sierlijk hangende trossen en is wat later dan Chocoholic.

Bekijk het sortiment