Geranium (Ooievaarsbek)
Geranium (Ooievaarsbek)
Geranium (Ooievaarsbek)
Geranium (Ooievaarsbek)
Geranium (Ooievaarsbek)
Geranium (Ooievaarsbek)
Plantencatalogus

Geranium (Ooievaarsbek)

Wie kent 'm niet? Één van de meest voorkomende tuinplanten. Zeer bruikbaar in de tuin. Voor bijna alle plekken zijn er wel geschikte soorten, van volle zon tot flinke schaduw. Laag en zeer compact groeiend tot soorten die bijna een meter in doorsnee kunnen groeien. Bloeiend van een paar weken tot een maand of vier. De bloemkleur valt in de rangewit – roze – purper – blauw.
 

Algemeen

Wie kent 'm niet? Één van de meest voorkomende tuinplanten. Geraniums zijn zeer bruikbaar in de tuin. Voor bijna alle plekken zijn er wel geschikte soorten, van volle zon tot flinke schaduw. Laag en zeer compactgroeiend tot soorten die bijna een meter in doorsnee kunnen groeien. Bloeiend van een paar weken tot een maand of vier. Geraniums zijn te vinden in kleurenrange   wit – roze – purper – blauw.

Verzorging

De geranium groeit op elke normale tuingrond. Planttijdstip is najaar of voorjaar. Op zwaardere grond heeft planten in het voorjaar de voorkeur. Dit voorkomt rotten van de wortels in de natte winterperiode.

Afhankelijk van de voedingswaarde van de bodem kan een bemesting in het voorjaar (april) geen kwaad. Gebruik voor de geranium dan meststoffen die geschikt is voor bloeiende tuinplanten. Hierin komt naar verhouding minder stikstof voor, dit voedingselement bevordert voornamelijk de groei.

Veel geraniums vormen na de bloei zaad. Het weghalen van uitgebloeide bloemen verdient dan de voorkeur. Dat daarbij ook (lelijk) blad wordt weg genomen is geen punt, dit groeit al weer snel bij. Veel soorten stellen trouwens een terugknipbeurt in het begin van de zomer op prijs. Dit stimuleert de groei van fris jong blad, maar bij verschillende soorten ook nog een herbloei.

Over het algemeen zijn geraniums probleemloze planten. Maar incidenteel kunnen ze last krijgen van roest, meeldauw, slakken of luizen. Zorg voor goede groeiomstandigheden, dat voorkomt extreme aantastingen. Extra aandacht vraagt de controle op taxuskever(larven). Zeker als deze al in de tuin voorkomen.

Gebruik in de border

Het gebruik van de geranium is zeer divers. Allereerst zijn het prima planten voor bakken en balkons. Zeker als er ook aandacht besteed wordt aan het blad, dan heb je voor langere tijd een zeer decoratieve beplanting.

Schaduwminnende soorten zoals G. phaeum kunnen prima in een (half)schaduw tuin. In grote tuinen kunnen de planten prima verwerkt worden in grotere groepen, veelal aan de voorzijde van een border.

De wat meer rankende soorten zoals G. Ann Folkard kan prima als 'weefplant' gebruikt worden, dus groeiend tussen andere soorten en deze daardoor ook met elkaar verbindend.

Geraniums kunnen prima als bodembedekker gebruikt worden. De meeste soorten bedekken de bodem door de ranken. Een beperkt aantal soort breidt ook daadwerkelijk vlot uit met uitlopers.

Sortiment

Het geranium aanbod is enorm groot, jaarlijks verschijnen er nieuwe soorten. Om een indruk te krijgen verwijs ik graag naar de voorraadlijst.

Wel is het goed om nog wat te vertellen over één van de topsoorten die voorheen onder de naam Geranium Jolly Bee werd verkocht. Volgens de winner van Geranium Rozanne zou er geen verschil bestaan met Jolly Bee. Binnen het kwekersvak in zowel binnen- als buitenland bestonden er twee kampen: identiek of verschillend in voornamelijk de groeikracht. Uiteindelijk heeft de winner van Jolly Bee dit soort uit de handel moeten nemen. 

Inmiddels heeft de winner van 'Jolly Bee' een tweetal interessante 'zusjes' gevonden. Het gaat hierbij om Geranium Azurro met een wel heel bijzondere azuurblauwe kleur. Het andere soort is Havanna Blue. (raadpleeg mijn voorraadlijst voor de beschikbaarheid). Beide geranium soorten groeien goed en bloeien ook lang.

 

Bekijk het sortiment