Thalictrum (Ruit)
Thalictrum (Ruit)
Thalictrum (Ruit)
Thalictrum (Ruit)
Thalictrum (Ruit)
Thalictrum (Ruit)
Plantencatalogus

Thalictrum (Ruit)

Planten met elegant varenachtig (Aquilegia-achtig) blad, met een veelheid aan kleine bloemetjes. De naar verhouding grote meeldraadtoeven maken de bloemen extra opvallend. Door de veelheid aan bloemen ontstaat ook doorzichtige bloempluim. Er zijn wel 130 botanische species bekend, variërend van 10 cm tot enkele meters hoog.
 

Algemeen

Planten met elegant varenachtig (Aquilegia-achtig) blad, met een veelheid aan kleine bloemetjes. De naar verhouding grote meeldraadtoeven maken de bloemen extra opvallend. Door de veelheid aan bloemen ontstaat ook doorzichtige bloempluim. (Ken je het klassieke gipskruid? daar hebben de bloemetjes wel wat van weg). Er zijn wel 130 botanische species bekend, variërend van 10 cm tot enkele meters hoog. De bloemkleurrange bestaat uit puur wit, geel, roze, mauve en purper. De bloeitijd ligt tussen eind april en midden september. Er bestaan verschillende goede botanische soorten voor onze tuinen, hierbij gaat het veelal om hogere vaste planten (50-250 cm).

Verzorging

Echte planten voor schaduw of halfschaduw. Een aantal soorten gedijt ook goed op een zonnige standplaats, voorwaarde is dan wel dat de plant voldoende vocht kan opnemen.

Gebruik in de border

Gezien de hoogte zijn het echt planten om halverwege of achterin een border te plaatsen. Een aantal hogere soorten stelt stevige 'buren' op prijs zodat zij enige steun hebben.

Sortiment

Een algemene sortimentsindeling is niet voor handen. Maar laat ik maar eerst beginnen met de roze/purperen Thalictrum delavayi (=dipterocarpum). Hiervan zijn weer verschillende cultivars in omloop: 'Splendide' (langbloeiend en grote bloemen), Splendide White (wit), 'Ankum' (langbloeiend),Hewitt Double (dubbelbloemig, groeit wat trager) en 'Album' (zoals de naam al aangeeft een puur witte vorm, met intens lichtgroen blad)

Dan zijn er nog verschillende gele, zoals Thalictrum lucidum en Thalictrum flavum subspecie glaucum.

Interessante en opvallende kruisingen zijn 'Elin', met prachtig grijsblauw blad en purperen bloemetjes. Dit soort bereikt al snel een hoogte van 250 cm. Thalictrum Anne lijkt hierop, maar de stelen zijn decoratief dieppurper en de plant zou steviger zijn.

Regelmatig worden er interessante botanische soortjes aangeboden. Thalictrum dasiocarpa, bloeit zeer vroeg met grote pluimen witte bloempjes. Thalictrum diffusiflorum tref je helaas weinig aan. Dit soort groeit matig, maar een liefhebber heeft geduld om vervolgens van de 1,5 cm grote bloemen te kunnen genieten.

Bekijk het sortiment