Sanguisorba (Pimpernel)
Sanguisorba (Pimpernel)
Sanguisorba (Pimpernel)
Sanguisorba (Pimpernel)
Sanguisorba (Pimpernel)
Sanguisorba (Pimpernel)
Plantencatalogus

Sanguisorba (Pimpernel)

Een relatief nieuw plantengeslacht dat pas de afgelopen twintig jaar in de belangstelling is gekomen. Prachtig door zijn kleine soms teer aandoende blaadjes en dunne, maar stevige bloemstelen met kleine borstelvormige bloemen. Veel variëteiten in kleur en in hoogte: 50 cm voor de rode variëteit officinalis "Tanna" tot de tenuifolia "Alba" met witte hangende aartjes die wel twee meter hoog kan worden.
 

Algemeen

Een geslacht dat sinds tien jaar in de belangstelling is gekomen door de vele variëteiten, het dansende karakter en het gemak waarmee de plant zich laat combineren tussen lage en hoge planten in uw tuin. Er zijn veel verschillende soorten en zo mogelijk nog meer verschil in naamgeving. Dit is door alle nieuwigheid in variëteiten nog niet op orde. Alle soorten hebben fraai geveerd blad met gekartelde deelblaadjes. De kleine knoedeltjesbloemen zijn in aren of bolletjes verenigd. De soorten variëren in hoogte van 60 cm tot 200 cm in kleur van wit, roze, rood naar diep donker bordeaux rood.

Verzorging

De planten groeien het best op vochthoudende grond. Geef ze een zonnige of halfschaduw plek.

Gebruik in de border

De planten zijn goed te combineren. Ze vallen op tegen een achtergrond van zachte vormen zoals pluimen of tegen een sluier van fijne stengels. Ten opzichte van stevige robuuste planten zorgt de pimpernel, net als veel grassen, voor beweging in de tuin.

De donkerrode bolletjes van de Sanguisorba officinalis contrasteren mooi met de Echinacea.

Sortiment

Ik probeer een brede selectie van pimpernellen aan te bieden. De vroegbloeiende S. menziesii. Dan zomerbloeiers in verschillende hoogten zoals Tanna (rood), Red Thunder en officinalis (Japan). Ik heb altijd wel een paar potten met de statige witte S. canadensis beschikbaar. Voor de liefhebber van opvallende planten kan ik de Pink Brushes aanbevelen. Een soort met grote roze borstels, door het gewicht gaan de borstels wat hangen om vervolgens weer wat omhoog te groeien. Geïnteressseerd in soorten met andere bladtinten  S. officinalis Lemon Splash heeft lemon gele bladvlekken en het blad vanS. Dali Marble is wit gerand. Deze variëteit is in Engeland al lange tijd bekend onder de naam S. Shiro-fukurin. 

Bekijk het sortiment