Lezingen
Lezingen
Lezingen
Lezingen
Lezingen
Lezingen
Kwekerij

Lezingen

In de periode oktober tot maart verzorgt Marcel de Wagt ook inleidingen voor tuingroepen in Nederland op woensdag, donderdag of avonden (op maandag en dinsdag niet mogelijk). Ook kan een lezing via Zoom of Teams verzorgd worden.Neem voor meer informatie en kostenvergoeding gerust even contact op, telefonisch of per e-mail.
Het programma bestaat uit de volgende lezingen:
 

Lezing: De schoonheid van planten vóór en na de bloei

Ruim acht maanden staan vaste planten boven de grond. Meestal bloeien ze maar één tot drie maanden. Bij het uitzoeken van planten op een kwekerij of het wandelen door een tuin zijn we geneigd om vooral naar de bloemen te kijken. Maar door een zorgvuldige selectie van tuinplanten valt er zo veel te beleven in een border. Zowel voor als na de bloei hebben veel soorten meerwaarde in de tuin. In de presentatie laat Marcel de Wagt van de Kwekerij van Opvallende vaste planten zien welke sierwaarde tuinplanten kunnen hebben zonder dat ze bloeien. Hij laat je op een verassende wijze anders naar planten kijken en opnieuw schoonheden ontdekken.
 

Lezing: Is nieuw altijd beter?

Jaarlijks verschijnen er veel nieuwe soorten tuinplanten. Als serieuze en ambachtelijke kweker die op natuurlijke wijze zijn planten kweekt is Marcel de Wagt van de Kwekerij van opvallende vaste planten kritisch op nieuwigheden. Niet elke nieuwigheid is daadwerkelijk een aanwinst voor de tuin. In de jaren negentig werden we overstelpt met nieuwe Heuchera's. In de afgelopen jaren is het de beurt aan de Echinacea's (zonnehoeden). Veel tuinliefhebbers hebben helaas al het ontbreken van  “tuinkwaliteiten” van deze nieuwelingen ervaren. Bij tuinphloxen zijn daarentegen interessante ontwikkelingen gaande waardoor de toepasbaarheid in de tuin toeneemt. Marcel zal op zijn kenmerkende luchtige vertelwijze aan de hand van mooie beelden stilstaan bij de ontwikkelingen in het sortiment. Ook zal hij een inkijkje geven in zijn eigen veredelingswerk zoals bijvoorbeeld bij de monarda's, vuurpijlen, herfstasters en baptisia


Lezing: Vuurpijlen en andere knallers voor de tuin.

Al voordat Marcel de Wagt startte met zijn kwekerij van opvallende vaste planten was hij  gefascineerd door vuurpijlen (kniphofia). Een plantengeslacht met enorm veel variatie en gebruiksmogelijkheden in de tuin. Maar ook een geslacht dat nog erg onbekend is. In de afgelopen jaren neemt de aandacht toe. Dit komt niet alleen doordat “knallende”  kleuren weer mogen in de tuin, maar ook omdat het sortiment de laatste jaren uitbreidt met interessante lage doorbloeiende soorten. Vanaf het seizoen 2022 komen de eerste eigen selecties beschikbaar.
In het eerste deel van de lezing komt de herkomst, verzorging en sortiment van vuurpijlen in de tuin aan bod. Daarna passeren andere opvallende knallers de revue.
 

Met welke tuinverrassingen komt de lente dit jaar?

We zijn er natuurlijk aan gewend, de wisselingen van de seizoenen. Voor natuur- en tuinliefhebbers blijft het voorjaar een bijzonder spektakel. Zodra de temperatuur begin maart begint te stijgen kijken we reikhalzend uit naar de eerste groene puntjes die zich  een weg banen door de nog koude grond.
Als je vroeg bloemen in je tuin wilt hebben dan plant je natuurlijk bloembollen in het najaar. Maar ook met een juiste selectie aan vaste planten kun je al vroeg kleur in je tuin krijgen. Meestal gaat het om wat subtielere tinten dan die van de narcissen en tulpen. Welke planten geslachten zijn dan interessant voor de “voorjaarstuin”?
Marcel de Wagt van de Kwekerij van opvallende vaste planten laat in de presentatie verschillende voorbeelden zien van interessante voorjaarsbloeiers. Hij besteedt ook aandacht aan bloeiende plantcombinaties. Met een beperkt aantal verzorgingstips kunnen zelfs mensen zonder groene vingers al vroeg genieten van hun tuint(je).


Wist je dat de "opvallende kweker" ook ervaring heeft als dagvoorzitter en discussieleider?

Ook heb ik uitgebreide ervaring als dagvoorzitter, discussie- en workshopleider. Dus ook voor (avond) bijeenkomsten in de groen- en tuinsector of met wijkbewoners over vergroening kan hij ondersteuning bieden.

 
Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen Lezingen